Saletra amonowa – co trzeba wiedzieć o tym nawozie?
Spośród wielu rodzajów nawozów sztucznych, to właśnie saletra amonowa jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych, co wynika to nie tylko z jej łatwej dostępności. Trudno byłoby sobie wyobrazić współczesne rolnictwo bez tego nawozu. Pozwala on na uzupełnienie niedoborów kluczowego składnika odżywczego roślin, czyli azotu. Specyfice i najważniejszym zaletom saletry amonowej bliżej przyglądamy się w naszym artykule.
Czym jest saletra amonowa?
Saletra amonowa (inna spotykana nazwa to azotan amonu) to nawóz azotowy o wzorze chemicznym NH₄NO₃. Nawóz ten jest powszechnie stosowany w rolnictwie, czego celem jest uzupełnienie niedoborów kluczowego makroelementu w glebie. Azot ma największy wpływ na wielkość i jakość plonów, a saletra amonowa oferuje bardzo wysoką koncentrację tego pierwiastka.
Przykładem nawozu z tej kategorii jest Achema Saletra 34,4N, zawierający aż 34,4% azotu, przeznaczony do stosowania na wszystkich glebach uprawnych. Ten nawóz jest dostępny w stałej ofercie Polfert Group.
Wysoka zawartość azotu
To podstawowa zaleta saletry amonowej i tym samym główny powód ogromnej popularności tego nawozu. Przeciętne stężenie N w składzie azotanu amonu wynosi 33-34%, z czego połowa pochodzi z azotanu (NO₃⁻), a połowa z amonu (NH₄⁺). Zapewnia to z jednej strony szybkie, a z drugiej długotrwałe uwalnianie N do gleby.
Porada eksperta Polfert Group:
Azot w formie azotanowej jest szybko przyswajalny przez rośliny, dzięki czemu efekty nawożenia (dynamiczny wzrost roślin) są widoczne praktycznie natychmiast po aplikacji. Azot w formie amonowej jest uwalniany wolniej, natomiast pozostaje dłużej dostępny dla roślin.
Uniwersalność
Kolejną zaletą tego nawozu jest uniwersalność jego zastosowania. Saletra amonowa nadaje się na praktyczne wszystkie gleby, szczególnie te, w których występują zwiększone niedobory azotu (przypominamy o zaleceniu regularnego przeprowadzania analizy składu gleby).
Azot jest podstawowym składnikiem odżywczym wszystkich roślin uprawnych, stąd azotan amonu może być stosowany pod zboża, rośliny okopowe, warzywa, rośliny sadownicze czy trawniki ozdobne, zarówno przed siewem, jak i pogłównie.
Porada eksperta Polfert Group:
Cechą szczególną saletry amonowej jest mniejsza podatność na wypłukiwanie w porównaniu z innymi nawozami azotowymi, włącznie z mocznikiem.
Podkreślmy również łatwość stosowania saletry amonowej, która jest sprzedawana w formie granulatu, co umożliwia rozsiewanie azotu przy użyciu precyzyjnych siewników mechanicznych, z zachowaniem optymalnego dawkowania.
Wpływ na środowisko
Saletra amonowa, jak każdy inny nawóz sztuczny, może mieć negatywne oddziaływanie na środowisko naturalne. W przypadku nawozów azotowych bardzo ważne jest przestrzeganie optymalnego dawkowania i stałe monitorowanie pH gleby.
Azotan amonu ma właściwości zakwaszające, szczególnie w dużych dawkach i przy długotrwałym stosowaniu. Ważne jest zatem, aby regularnie kontrolować odczyn gleby i w miarę potrzeb przeprowadzać zabieg wapnowania, co pozwoli zneutralizować kwasowość podłoża i tym samym zwiększyć dostępność azotu dla roślin.
Pamiętajmy również o podstawowych zasadach bezpiecznego składowania saletry amonowej, która jest substancją utleniającą. Nawóz przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu, z dala od materiałów palnych, źródeł ciepła i chroniąc go przed bezpośrednim padaniem promieni słonecznych.