Nawozy azotowe: dlaczego są niezbędne we współczesnym rolnictwie?
Nawozy azotowe to zdecydowanie najpopularniejsza grupa preparatów nawozowych na świecie. Pełnią niezwykle istotną rolę w produkcji żywności, odpowiadając m.in. za wielkość i jakość plonów. Nawożenie azotem stosuje się pod praktycznie wszystkie uprawy, stąd można uznać ten zabieg za niezbędny dla współczesnego rolnictwa. Po szczegóły zapraszamy do naszego artykułu.
Cel stosowania nawozów azotowych
Nawozy azotowe są nawozami jedno- lub wieloskładnikowymi, które dostarczają roślinom uprawnym niezbędnego makroelementu, jakim jest azot. To ten pierwiastek pełni kluczową funkcję w syntezie białek, stąd ma największy wpływ na końcową wydajność uprawy.
Stosowanie nawozów azotowych jest priorytetowym zabiegiem agrotechnicznym, który ma na celu pobudzenie roślin do szybkiego wzrostu. Popularne preparaty z azotem zawierają również inne makro- i mikroelementy przyswajane przez rośliny uprawne, na przykład siarkę (niezbędną w uprawach m.in. kapusty, roślin strączkowych, kalafiora, rzepaku, kukurydzy czy cebuli).
Popularne rodzaje nawozów azotowych
Z uwagi na powszechność stosowania tych nawozów, na rynku znajdziemy dziś olbrzymi wybór preparatów różnych producentów, występujących pod różnymi nazwami handlowymi, natomiast bazujących na tych samych związkach chemicznych.
Do najpopularniejszych rodzajów nawozów azotowych zaliczymy:
- Saletrę amonową (zdecydowany numer jeden, nawóz stosowany i w rolnictwie, i w sadownictwie czy w ogrodnictwie);
- Mocznik;
- Saletrzak;
- Ciekły roztwór saletrzano-mocznikowy;
W jakim okresie stosuje się nawozy azotowe?
Tę kwestię dokładnie regulują obowiązujące w Polsce przepisy, zgodnie z którymi nawożenie preparatami azotowymi można rozpocząć dopiero po 1 marca. Wynika to z faktu, iż zabronione jest stosowanie nawozów azotowych na zmarzniętą, pokrytą śniegiem i nasiąkniętą wodą glebę. Oczywiście niedopuszczalne jest nawożenie azotem (czy stosowanie innych rodzajów nawozów) w czasie opadów deszczu.
W polskich warunkach klimatycznych okres nawożenia azotem zwykle kończy się w połowie lub pod koniec października, o ile już wcześniej nie wystąpią warunki uniemożliwiające stosowanie tych preparatów (czyli np. utrzymujące się przez dłuższy czas mrozy).
Jeśli chodzi o nawożenie jesienne, to dopuszczalne jest stosowanie nawozów azotowych w celu odżywienia gleb odłogowych oraz nawożenia upraw kontenerowych.
Byle z umiarem
Faktem jest, że w Polsce, podobnie jak w wielu innych krajach, występuje problem nadmiernego stosowania nawozów azotowych. Rolnicy w pogoni za coraz wyższymi plonami zwiększają dawki tych preparatów, co długofalowo ma negatywny wpływ na jakość gleb, m.in. prowadząc do ich zakwaszenia.
Stąd jest co najmniej zalecane, aby przed rozpoczęciem nawożenia azotem – ale i innymi makro- i mikroelementami – przeprowadzić badanie gleby w celu ustalenia rzeczywistych niedoborów składników odżywczych oraz odczynu podłoża. Dopiero na tej podstawie można ułożyć precyzyjny plan stosowania nawozów mineralnych, w szczególności azotowych.