Saletra amonowa, czyli sposób na intensywny wzrost roślin uprawnych

pexels-nc-farm-bureau-mark-13924881

Saletra amonowa (czyli azotan amonu NH4NO3) jest jednym z podstawowych i najczęściej stosowanych nawozów azotowych dla rolnictwa. Sięga się po nią w celu uzupełnienia niedoborów azotu w glebie i tym samym zapewnienia roślinom optymalnych warunków uprawy. Bezpośrednim efektem nawożenia saletrą amonową jest stymulowanie wzrostu roślin. Zastosowaniu tego nawozu szerzej przyglądamy się w naszym artykule.

Obfite źródło azotu

Saletra amonowa to typowy nawóz azotowy, ceniony za szybkość, z jaką dostarcza tego kluczowego pierwiastka roślinom. Przypomnijmy, że azot jest niezbędnym składnikiem odżywczym roślin uprawnych (i nie tylko), który odpowiada m.in. za ich prawidłowy, dynamiczny wzrost.

Saletra dostarcza roślinom azotu w dobrze przyswajalnej formie, szybko przenikającej do systemu korzeniowego, co ma przełożenie na optymalizację procesów wegetacyjnych roślin uprawnych.

Wsparcie dla wzrostu

Popularność, a wręcz masowe wykorzystanie saletry amonowej w rolnictwie wynika z faktu, iż nawóz ten zawiera bardzo wysokie stężenie azotu. Tym samym stosowanie saletry sprzyja  intensywnemu wzrostowi roślin, zwłaszcza w początkowej fazie, kiedy to zapotrzebowanie na azot jest największe.

Nawożenie upraw saletrą może więc mieć zdecydowane przełożenie na lepszy rozwój systemu korzeniowego, szybszy wzrost pędów i zwiększenie masy zielonej roślin.

Poprawa plonowania

Regularne stosowanie saletry amonowej może istotnie wpłynąć na zwiększenie plonów roślin uprawnych, co jest nadrzędnym celem każdego rolnika. Zwiększona produkcja ziarna, owoców, warzyw czy innych części roślin wykorzystywanych w produkcji rolnej, gwarantuje lepszą konkurencyjność gospodarstwa i opłacalność pracy na roli.

Zwiększenia ilości plonów to jedno, natomiast trzeba zauważyć, że saletra amonowa ma także pozytywny wpływ na jakość końcowego produktu. Uzupełnienie niedoborów azotu może przyczynić się do lepszego zazielenienia liści, co jest szczególnie ważne w przypadku upraw warzyw liściastych.

Uniwersalność

Saletra amonowa może być stosowana w uprawie wielu rodzajów roślin, od zbóż, przez rośliny oleiste, warzywa, aż po rośliny okopowe. Jest odpowiednia zarówno do stosowania przed siewem, jak i w formie nawozu doglebowego już w trakcie wegetacji.

Akcent na zrównoważone nawożenie

Pomimo niezaprzeczalnych korzyści wynikających ze stosowania saletry amonowej, należy wyraźnie zaznaczyć, że wciąż mówimy tutaj o nawozie sztucznym, którego nadmierny udział w procesie uprawy może mieć negatywny wpływ zarówno na plonowanie, jak i strukturę gleby oraz stan środowiska naturalnego.

Nadmiar azotu skutkuje m.in. eutrofizacją wód powierzchniowych, a w dłuższym okresie może odbić się na jakości stanowiska i utrudnić uprawę, narażając rolnika na znacznie wyższe koszty związane z np. koniecznością zmiany pH gleby.

Stąd ważne jest zwrócenie szczególnej uwagi na prawidłowe dawkowanie oraz odpowiednie terminy aplikacji saletry amonowej. W tym zakresie możesz liczyć na pełne wsparcie merytoryczne ekspertów Polfert Group, jednego z liderów polskiego rynku dystrybucji nawozów.

Autor: Polfert
Udostępnij:

Zobacz również

Skontaktuj się z nami

Masz pytania? Skontaktuj się z doradcami kromag.pl i otrzymaj indywidualną, niezobowiązującą ofertę oraz skorzystaj z fachowych porad ekspertów.