Kiedy kupować nawozy, aby nie przepłacać?
Ostatnie lata to trudny czas dla producentów żywności, którzy ponosili bardzo wysokie koszty zakupu nawozów mineralnych. Nic nie wskazuje na to, aby w przewidywalnej przyszłości sytuacja miała się diametralnie zmienić (pomimo obserwowanych spadków cen rok do roku). Nawozy stanowią kluczowy element w budżecie gospodarstwa, stąd każda oszczędność na ich zakupie ma bezpośrednie przełożenie na opłacalność produkcji rolnej. W naszym artykule podpowiadamy, kiedy kupować nawozy, aby nie przepłacać.
Co decyduje o cenach nawozów mineralnych?
Cena, jaką płaci rolnik, jest składową wielu elementów. Producenci żywności często irytują się na sprzedawców, posądzając ich o nakładanie bardzo wysokich marż, nie zawsze zdając sobie sprawę z tego, że faktyczny koszt generuje przede wszystkim produkcja nawozu.
Na ostateczną cenę materiałów nawozowych wpływają takie czynniki, jak m.in.:
- Cena gazu (niezbędnego surowca do produkcji nawozów);
- Ceny innych surowców, takich jak potas, siarka czy fosforyty;
- Koszty transportu;
- Działalność spekulacyjna;
Marża sprzedawcy stanowi tak naprawdę niewielki składnik ceny, jaką płaci rolnik.
W tych okresach warto zaopatrywać się w nawozy mineralne
Rynek nawozów charakteryzuje się typową dla wielu sektorów sezonowością. Wiadomo, że najpopularniejsze nawozy azotowe osiągają najwyższe ceny w okresie wiosennym, czyli tuż przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego – wówczas obserwujemy największe zapotrzebowanie na materiały nawozowe, co oczywiście ma przełożenie na ceny.
Jeśli chodzi o nawozy fosforowo-potasowe, to obowiązuje ta sama zasada: najdrożej jest tuż przed sezonem.
Wniosek? Najkorzystniej jest zaopatrywać się w zapasy potrzebnych nawozów tuż po sezonie. Tak zwany martwy sezon w przypadku nawozów azotowych przypada na lato (szczególnie początek okresu żniw), a w przypadku nawozów fosforowo-potasowych na końcówkę wiosny oraz jesieni.
Robienie „zapasów” nawozów kupionych w najlepszych cenach wymaga oczywiście posiadania magazynu, w którym materiały będą przechowywane w odpowiednich warunkach.
Jak prawidłowo magazynować nawozy poza sezonem?
Decydując się na zakup dużej ilości nawozów z myślą o skorzystaniu z najlepszych cen oraz chcąc wyeliminować ryzyko wzrostu kosztów produkcji z tytułu spodziewanych podwyżek, należy przygotować sobie miejsce do prawidłowego przechowywania materiałów nawozowych.
Kluczowe jest niedopuszczenie do tego, aby nawozy straciły swoje właściwości. W tym celu należy składować je pod zadaszeniem, z dala od bezpośredniego padania promieni słonecznych oraz w temperaturze nieprzekraczającej 30 stopni Celsjusza. Magazyn powinien być wyposażony w niepalne i izolujące od wilgoci podłoże.
Dodatkowo zwracamy uwagę na wymagania producentów odnośnie do wysokości piętrzenia (dopuszczalnej liczby warstw ułożonych jedna na drugiej – zarówno worków, palet, jak i big-bagów). Tutaj zawsze warto skorzystać z fachowego doradztwa sprzedawcy nawozów. Taką pomocą swoim klientom bezpłatnie służą eksperci Polfert Group.